vrijdag 31 augustus 2007

Mark Rutte constateert behoorlijke vooruitgang in Afghanistan

Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter, was tegelijkertijd met een Nederlandse delegatie van parlementsleden in Afghanistan, maar als gast van NAVO-opperbevelhebber generaal Craddock.

Opvallend is volgens de NRC dat de Kamerleden aan de vooravond van een kabinetsbesluit (eind september, begin oktober) over verlenging van de Nederlandse missie, vaststellen dat er ondanks de moeilijke situatie in Uruzgan toch aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt, zowel bij de bestrijding van de terreur van de Taliban als bij de wederopbouw.

Mark Rutte, VVD-fractieleider, stelt dat er “behoorlijke vooruitgang wordt geboekt”.

Hij bezocht onder meer een Noors civiel project in het relatief rustige noorden van Afghanistan.

Na de ‘slag om Chora’ in juni is de situatie (in Uruzgan) volgens Rutte stabieler geworden. “Sindsdien wordt het grootste deel van de bevolking, 65 procent, met opbouwprojecten bereikt”, zei hij in de NRC.

VVD Standpunt
De VVD is van mening dat de internationale gemeenschap betrokken moet blijven bij de bestrijding van het terrorisme en de wederopbouw van Afghanistan, maar dat er meer geld moet gaan naar Defensie en de bondgenoten moet meer helpen..

Of en in welke mate dat voor Nederland na augustus 2008 geldt, moet blijken in het Kamerdebat over de eventuele verlenging van de missie.

Of de VVD met een verlengd verblijf in Uruzgan instemt, hangt sterk af van de voorwaarden, waaronder dat gebeurt. Zonder dat Defensie extra geld krijgt, en extra ondersteuning van andere landen, zal een verlenging van de missie in elk geval niet gaan.

Mark Rutte vindt verder dat Nederland meer dan gemiddeld werk aflevert in Afghanistan.

Geen opmerkingen: